Vladimir Šmeljov

Direktor škole Adriatic College


Kalendarska godina i polugodište privode se kraju. U ovom periodu je uobičajeno sumirati rezultate. Svakako ih nećemo izostaviti, ali bih želio započeti riječima zahvalnosti.

Mnogo toga se dogodilo u poslednjih nekoliko mjeseci. Jedna od važnih stvari koju smo uspjeli učiniti jeste to što smo školu pretvorili u pravu zajednicu istomišljenika. Dobrotvorni sajam koji je održan u četvrtak je to vrlo jasno pokazao: zajedno smo, ima nas mnogo i imamo isti cilj.

Želim da vam se zahvalim na tome. Hvala vam što ste nam vjerovali tokom ovih teških vremena, što ste nam bili odani kada smo se suočavali sa određenim poteškoćama u poslovanju, što ste vjerovali u naš projekat i podržali ga.

Ovu školsku godinu započeli smo u novom objektu koji nije u potpunosti završen i opremljen. Smjestili smo se i učinili je ugodnijom, otvorili biblioteku, stavili u ponovnu upotrebu novi sprat, kupili namještaj, obezbijedili hranu i riješili problem prevoza, a naš tim zaposlenih je bogatiji za jednu medicinsku sestru. U petak smo napravili veliki korak u pogledu bezbjednosti i sproveli prvu obuku za evakuaciju.

Nastavljamo sa unapređivanjem škole, pred nama je još mnogo toga: finalizacija sportskih objekata (sala i igrališta), uspostavljanje sistema grijanja prostorija, opremanje unutrašnjosti.

Zahvalan sam vam što na naše privremene poteškoće gledate sa razumijevanjem. Bez vaše podrške i povratnih informacija bilo bi teže izboriti se sa njima.

Svi mi, uključujući i Adriatic College, nalazimo se u specifičnoj situaciji u kojoj priliv novih ljudi u Crnu Goru ne prestaje. Nažalost, nisu svi izabrali ovaj put. To je još jedan razlog zbog kojeg je važno da naša škola postane mjesto koje pruža podršku.

To podrazumijeva naročitu podršku u posebnim slučajevima kada je potrebna inkluzivna podrška. Znamo da ovo često predstavlja izazov kako za djecu, tako i za roditelje i nastavnike. Mi radimo sve što je do nas kako bismo svima pomogli. To činimo jer su to naše vrijednosti i doprinosi našoj zajedničkoj budućnosti.

Raduje nas što smo uspjeli da stvorimo prostor u kojem se poštuju različitosti, u kojem se djeca osjećaju slobodno i pronalaze različite načine izražavanja (dijete u kostimu mačke za nas nije nepoznanica).

Tu su i učenici DP koji volontiraju na manifestacijama CRAFT-a, čine ih grupe različitih uzrasta. Sve ovo ima za cilj građenje zdravih odnosa, za šta se mi zalažemo.

Drago nam je što je ova atmosfera dragocjena ne samo za naše učenike, već i za djecu iz drugih škola i odrasle svih uzrasta koji dolaze na naše događaje, studije CRAFT-a, sajmove, dan društvenih igara, itd.

Sumirajući rezultate ovog polugodišta, ne mogu da ne pomenem akademsku stranu ovog procesa. Visoki rezultati obrazovanja su takođe naš cilj i vrijednost kojima težimo. Nastavljamo da unapređujemo i prilagođavamo nastavne planove i programe, uključujemo u njih više individualizacije, jačamo nastavne programe iz jezika i matematike. Sada imamo novog akademskog direktora koji nam pomaže u tome.

Takođe je važno napomenuti da smo ove godine imali prvi upis učenika u IB DP i upis novih učenika na programu obuke – Academic Skills Booster. To je dalo temelj našem međunarodnom usmjerenju na engleskom jeziku, za koje se nadamo da će se nastaviti uz pomoć osnovne škole po programu IPC, na engleskom jeziku.

Imamo velike planove za dalji razvoj. Adriatic College u Budvi je centar velike obrazovne mreže i nastaviće da se širi. Ove jeseni smo otvorili škole u Baru i Herceg Novom, pokrenuli Centar za dodatno obrazovanje Adriatic Craft, a u januaru ćemo otvoriti Adriatic Preschool (u cilju pripreme za školu budućih učenika prvog razreda). Planiramo otvaranje fakulteta Liberal Arts and Sciences, zatim otvaranje nove školu u Podgorici — Adriatic International, a kreiraćemo i online školu na inovativan način.

Sve prethodno navedeno ne odnosi se samo na nove mogućnosti za kvalitetno obrazovanje na različitim nivoima, već i na bogato okruženje koje će podržavati i inspirisati sve svoje učesnike.

Pa, ispostavilo se da je ovo pismo i o rezultatima, i o zahvalnosti, i o planovima. Klasika.
Dakle, možete mirno dočekati Novu godinu. I vjerujte u najbolje.

Želim vam srećne praznike i lijep odmor. Neka se sve želje koje zamislite u novogodišnjoj noći u potpunosti ostvare.

Doviđenja do nove, 2023. godine!Vladimir Šmeljov

Direktor škole Adriatic College